Adfærdsdesign og nudging som redskab til et bedre arbejdsliv

På et 2-dages kursus eller en temadag undersøger vi, hvordan du og dine kollegaer allerede i dag bliver påvirket til at handle på bestemte måder, ofte uden at I tænker over det. Du får også nye værktøjer, der vil sætte dig i stand til selv at designe adfærd, både din egen og andres.

Hvad er adfærdsdesign og nudging

Vi bliver alle udsat for små ”nudges” eller skub, som påvirker vores adfærd og tilskynder os til at træffe bestemte valg i hverdagen – i supermarkedet - i trafikken - på de traditionelle og de sociale medier - på arbejdspladsen osv.

Nudging retter sig primært mod den såkaldte ”system 1-tænkning”, altså vores hurtige, intuitive og automatiske tænkning, som vi bruger uden bevidst anstrengelse. Ved at ændre rammerne eller konteksten for vores valg, bliver vi ”puffet” i en bestemt retning, og ofte sker det helt ubemærket.

Gennem ny viden og en skærpet bevidsthed om de bagvedliggende psykologiske mekanismer, kan du også selv begynde at ”designe” din egen og andres adfærd, beslutninger og vaner.

Har du selv forsøgt at komme i gang med at løbetræne?

Har du (også) stået den 2. januar med løbeskoene på og med de bedste ambitioner om et sundere liv og om at komme i form? Og er det mon lykkes dig at holde ved?

De fleste af os ved, hvor svært det kan være at ændre vaner og rutiner, og at komme i gang med f.eks. at løbetræne. Hvordan kan du øge sandsynligheden for at dit projekt vil lykkes?

Har du tænkt over, at du faktisk kan ”designe” din egen adfærd og forberede små ”nudges”, som vil skubbe dig i den rigtige retning og mindske risikoen for tilbagefald…

Du kan f.eks.:

  • Stille vækkeuret nogle meter væk fra din seng den morgen, hvor du har tænkt dig at skulle ud at løbe. Derved skubber du dig selv ud over sengekanten fremfor bare at trykke på ”snooze” og snuppe en, to eller tre gange 15 minutter mere under dynen.
  • Stille løbeskoene klar ved siden af vækkeuret, så du ”bare” kan træde ned i dem. Nu er du endnu et skridt tættere på at komme ud af døren.
  • Forpligte dig ved på forhånd at aftale med en kollega, at I skal mødes og løbe sammen.
  • Forpligte dig socialt ved at annoncere din beslutning på sociale medier, og måske endda at offentliggøre dine resultater og fremskridt løbende.
  • Træningscentrenes ”badges” og andre symbolske anerkendelser, er også en form for nudges, der har til formål at designe din adfærd mod en sundere livsstil.

Mød Jesper Borg – din underviser, rådgiver og sparringspartner

Jesper Borg har gennem syv år i PET omfattende erfaringer med nudging og adfærdsdesign som redskab til at fremme en bestemt adfærd og beslutninger. Fra sin karriere i efterretningsbranchen har han også unikke erfaringer med ”ud-af-boksen-tænkning”, og med at omsætte sine psykologiske indsigter i praksis.

Jesper har desuden en solid psykologfaglig indsigt gennem flere års efteruddannelse ved Aalborg og Københavns universiteter, og han har siden undervist i en række emner som præsentationsteknik, motivation og faget Organisation og arbejdspsykologi på akademiuddannelsen i ledelse.